Ο Δρόμος του Τσαγιού
Tea Time
Το
τσάι αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας ροφήματα. Η
απίστευτη γεύση του σε ταξιδεύει σε χώρες μακρινές, εξωτικές ανακατεμένη με τα
πολύχρωμα αρώματα διαφορετικών πολιτισμών που συνδέονται με αρχέγονες παραδόσεις
ήθη και έθιμα. Μία από τις χώρες που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έχει
ταυτιστεί με το τσάι είναι η Βρετανία όπου το συγκεκριμένο ρόφημα καταλαμβάνει
περίοπτη θέση σε όλες τις κοινωνικές μαζώξεις
των Βρετανών μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Αλλά ας μην φλυαρήσουμε περισσότερο!
Ετοιμάστε μία ζεστή κούπα με το αγαπημένο σας τσάι , καθίστε αναπαυτικά στον
καναπέ σας , κλείστε τα μάτια σας και ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω... Προορισμός
μας η Βρετανία.. Σκοπός μας να μάθουμε την ιστορία του αυθεντικό Αγγλικού
Τσαγιού
Βρετανία, 17ος αιώνας:
Το τσάι μεταφέρθηκε στη Βρετανία στις αρχές του 17ου αιώνα από την γη- μητέρα του τσαγιού, την εξωτική Ινδία. Ήταν ένα αρκετά ακριβό προϊόν που θα έβρισκε κανείς καλά κλειδωμένο στα κελάρια των πλούσιων αρχοντικών.
Η Cathrine of Braganza, η γυναίκα του Τσαρλς ΙΙ καθιέρωσε το εθιμοτυπικό του τσαγιού στην Αγγλική Βασιλική Αυλή. Από τότε και έπειτα το τσάι αποτέλεσε το απολαυστικότερο ρόφημα της αριστοκρατίας. Εδώ ας σημειωθεί ότι το πρώτο "tea shop" - κατάστημα πώλησης τσαγιού- μόνο για γυναίκες άνοιξε την ευωδιαστή πόρτα του το 1717 από τον Thomas Twing και σιγά σιγά όλο ένα και περισσότερα "tea shops" έκαναν την εμφάνιση τους για να γεμίσουν με πλούσια αρώματα το Λονδίνο από τη μία άκρη του έως την άλλη.
Πλέον το τσάι έγινε προσβάσιμο σε κάθε κοινωνική τάξη και όλοι οι Λονδρέζοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια αχνιστή κούπα τσαγιού , έχοντας πρόσβαση στην αριστοκρατική συνήθεια των πλουσίων, το θεσπέσιο, αριστοκρατικό αυτό ρόφημα. Φυσικά η απεριόριστη αγάπη των Βρετανών για το τσάι συνέχισε να καλλιεργείται και κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Βρετανία.
Milk first or Tea first?
Η διαφωνία καλά κρατεί και στις μέρες μας. Πρέπει να σερβίρουμε το τσάι μας βάζοντας το γάλα στο φλυτζάνι πρώτα πριν το αδειάσουμε σε αυτό ή το αντίθετο; Μην ξεχνάμε ότι οι Λονδρέζοι όπως και όλοι οι Βρετανοί πάντα προσθέτουν στο τσάι τους γάλα!
Πολλοί λοιπόν 'γνώστες του τσαγιού' υποστηρίζουν ότι για ένα επιτυχημένο ρόφημα τσαγιού το γάλα πρέπει να προστεθεί πριν το τσάι για να αποτρέψουμε το καυτό υγρό να σπάσει τα περίτεχνα και άκρως αριστοκρατικά, από Κινέζικη πορσελάνη φλυτζάνια. (Έτσι σέρβιραν οι αριστοκράτες Βρετανοί το τσάι τους.) Σίγουρα όμως οι «ειδικοί» μας προειδοποιούν ότι αν προσθέσουμε το γάλα αφότου χύσουμε το τσάι μας στο φλυτζάνι η γεύση του ροφήματος μας θα χάσει την μοναδικότητα της.
Τα μυστικά της ιδανικής Τσαγιέρας
Αδιαμφισβήτητα η αριστοκρατική, Κινέζικη, πορσελάνινη τσαγιέρα αποτελεί το Α-Ω στο σερβίρισμα του ροφήματος μας .Όμως και η μεταλλική τσαγιέρα θα κρατήσει το τσάι μας ζεστό για περισσότερη ώρα.
ΤIP: Μην ξεχνάτε ότι το αυθεντικό Βρετανικό τσάι σερβίρεται πάντα με νόστιμες λιχουδιές. Τί θα λέγατε για μερικά μπισκοτάκια, λαχταριστά muffins ή κέικ;
A Fact About Tea!
- To ξέρατε ότι υπάρχουν 1,500 είδη τσαγιού στην Βρετανία; Μάλιστα όλα ποικίλουν ανάλογα με το στυλ, τη γεύση και το χρώμα τους.